Friday, May 8, 2009

HARI CUTI MACAM2 XTVT


Ari ni teman buat KARIPAP

Bahan2 utk inti

5 biji bawang merah
4 bji bawang putih
1 peket kecil cili kisar
1 peket kecil serbuk kari
1 genggam daging
5 biji kentang saiz sederhana


Tumis bawang yg telah dmayang masukkn
cili kisar sehingga naik minyak , masukkn
serbuk kari sehingga naik minyak masukkn
daging yg telah di potong kecil dn dikuti kentang
yg telah dpotong dadu tambah sedikit air dn
masaklah shingga lembut.



Sementara menanti inti lembut, buatlah kulit karipap

1/2 kilo tepung
4 sudu minyak yg sedang panas
garam secukup rasa
air

cara mengadun:

masukkn minyak panas ke dlm tepung secara
sedikit demi sdikit sambil digaul rata, selepas itu
masukkn air yg telah dmasukkn garam, sedikit
demi sedikit sambil tepung diuli rata dn skata.
setelah siap 2 proses tersebut bolelah
memulakn proses mencanai dn mgisi inti.
samada mnggunakan acuan karipap atau


mengacu scara tradisional (kelim).
setelah siap sumenya bolelah goreng

dn nikmatilah bersama kluarga utk minum ptg.
selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment