Sunday, March 22, 2009

BUBUR SUM SUM
( bahasa lain teman x tau )


musim khenduri kahwin mcm ni tringat teman sewaktu
kecik2 dulu....kat kg Selabak tmpat lain teman x taulah,
lepas khenduri mesti ada bubur sum sum ni...
kata org tua2 nak meraikan jiran2 yg rewang kt umah khenduri
trsebut, lepas khenduri je, ke esokkn hari teman mesti trtunggu2
bubur sum sum dah dapat aduh sedapnya........
teman mmg suka bubur sum sum ni....
tpi amalan tersebut semcm dan nak pupus jer....






























cara2 membuatnya:

3 liter air santan
( jgn trlalu lemak, cukup sekadar 1 biji kelapa)

1/2 peket tepung beras

adunkan air santan dn tepung trsebut bserta garam scukup rasa
sehingga rata.

masukkn adunan dlm kuali, naikkn atas api yg kecil sahaja.
hendaklah sentiasa dgaul dlm jangka masa 45 min,
setelah tu masukkn kedlm loyang.
sementara mennti kuih trsebut sejuk
masakknlah air gula.


3 cawan besar air utk rm1 gula merah.
masaklah hingga mendidih.

setelah sejuk bolelah potong kueh trsebut,masukkn kedlm
mangkuk bserta air gula dn nikmatilah ianya....

No comments:

Post a Comment